-İmam bayram namazının bit veya iki tekbirini terk etse sehiv secdesi gerekir . EBU HANİFEYE göre bayram namazlarının bütün tekbirlerinin terk edilmesi durumunda da sehiv secdesi yapılır.
-İmam olacak kimse namazda gizli okunacak yerde açıktan ( cehr ) veya tam tersi okursa , ZAHİR RİVAYETE göre sehiv secdesi gerekir.Bazı alimler bunu bir ölçüye bağlamışlardır.Buna göre , Fatiha’nın tamamını veya büyük bir kısmını yahut sureden üç kısa ayet veya bir uzun ayeti, kısaca namaz sahih olacak miktardaki ayeti, gizli okunacak yerde açıktan veya tam tersi okumak sehiv secdesi gerektirir.Açıktan okunması gereken bir namazda Fatiha kısmen sessiz okunuluyorsa yeni baştan başlanır ve açıktan okunur.
-İmam teravih namazında gizli okusa sehiv secdesi gerekir.
-Bir kimse geceleyin nafile namaz kıldırmak üzere imam olsa ve unutarak sessiz okusa yada gündüz vaktinde açıktan okusa sehiv secdesi gerekir.
Tilavet secdesi
-Kuranda 14 yerde tilavet secdesi bulunmaktadır.
-Tilavet secdesi ile yükümlü olabilmek için, o ayetin secde ayeti olduğu bilinmesidir.
-Secde ayetini telaffuz etmeksizin , sadece gözüyle süzen kişinin secde etmesi gerekmez.
– Tilavet secdesi HANEFİLERE GÖRE vacip DİGER ÜÇ MEZHEBE GÖRE sünnettir.
–Yapılışı: Abdestli olarak kıbleye dönülür elleri kaldırmadan ” Allahuekber” diyerek secde edilir üç kere ” Sübhane rabbiyel a’la ” denildikten sonra secdeden kalkarken ” ğufrâneke rabbenâ ve ileykelmasir ” denilmesi mustehaptır.
-Tilavet secdesi arabada giderken tilavet secdesi yapması gereken kimse bunu ima ile yapabilir.
-Secde ayetinin namazda okunması durumunda tilavet secdesinin nasıl yapılacağı hususunda bir çok görüş öne sürülmüştür.Genel olarak , secde ayeti Âlak süresinde olduğu gibi re’katın sonuna tesadüf ediyorsa , tilavet secdesi yapılmaz.Hatta Hanefi mezhebinde , niyet etmesi durumunda yapacağı rükûnun tilavet secdesi yerine geçeceği kabul görülmüştür.Secde ayetini okuduktan sonra devam edecekse secde ayetini yapar sonra devam eder.
Secde aytleri şu surelerde yer almaktadır bunlar;
1) A’raf 7/206 8) Neml 27/25
2) Ra’d 13/15 9) Secde 32/15
3) Nahl 16/ 49 10) Fussilet 41/37
4) İsra 17/107 11) Sad 38/24
5) Meryem 19/58 12) Necm 53/62
6) Hac 22/18 13) İnşikak 84/21
7) Furkan 25/60 14) Âlak 96/19
Şükür Secdesi
Şükür secdesi , bir nimetin kazanılmasından veya felaketin atlatılmasından dolayı kıbleye dönerek tekbir alıp secdeye varmak , secdede iken Allaha hamd ve şükür ettikten sonra yine tekbir alarak ayağa kalkmaktır.