8- Namazı Bozan Haller

admin
Şubat 12, 2016

Namazı Bozan Haller

Namazın rükûnlarından veya şartlarından herhangi birinin eksikliği durumunda namazı bozar buna müfsidatı salat (namazı bozan haller) denir.

Namaz da son oturuşta dua mahalliyle ilgili gündelik şeyler için dua etmek namazı bozar. Misal : Allah’ım bana börek yedir gibi.

Amel-i kesir de bulunmak, bunun için net bir sınır çizilmemekle birlikte dışarıdan bakıldığında namaz kılmıyor gibi gösteriyorsa amel-i kesir olur.

Namaza durduktan sonra ağza alınan şey susam tanesi kadar olsa bile namaz bozulur.

Özürsüz olarak boğazı hırıldatmak (tenahnuh etmek) öksürmeye çalışmak. Doğal öksürme veya sesindeki hırıltıyı giderip sesi güzelleştirmek, namazda olduğunu anlatmak ve yanlış okuyan imamı uyarmak için öksürmek namazı bozmaz.

üf, tüh diyerek bir şeyi üflemek ya da bezginlik göstermek.

 İnlemek, ah çekmek namazı bozar. Ancak huşudan dolayı olursa namaz bozulmaz.

Gülmek, kendisinin duyacağı kadar gülmek sadece namazı bozar, başkasının duyacağı kadar gülmek hem namazı hem de abdesti bozar. Bu şekilde gülmek ergenlik çağına girmemiş çocuk için sadece namazı bozar. Öteki mezheplerde ise sadece namaz bozulur.

Mushaf tan ezber de olmayan bir ayeti okuyarak namaz kılmak Ebu Hanife’ye göre namaz bozulur, İmameyne göre bozulmaz. Böyle yapmak Ehl-i Kitaba benzeyiş söz konusu olduğundan dolayı mekruhtur. Hanbelilere göre ezbere bilen için mekruh olmakla birlikte Mushaf’tan okuyarak namaz kılmak caizdir.

Birinci oturuşu, son oturuş sanarak selam vermek namazı ifsat etmeyip sehiv secdesi gerekir. Kıldığı öğle namazını cuma namazı sanarak ya da yatsı namazını teravih zannederek (veya kendini seferi sanarak) selam vermek namazı kesmek kastı taşıdığı için namaz bozulur.

Setr-i avret veya üzerinde necaset bulunan bir kişi bir rükûn edâ etmek ya da bu durumda iken bir rükûn eda edileceği bir sürenin geçmiş olması durumunda namaz bozulur.

namazı bozan haller

Kendi isteği dışında şu durumlarda namaz bozulur;

Sabah namazını kılarken güneşin doğması, Bayram namazını kılarken zeval vaktinin olması, Cuma namazını kılarken ikindi vaktinin girmesi fakat bu durum öğle namazını bozmaz.

Tertip sahibinin, daha önce kılmadığı bir namazı (fâite) namaz esnasında hatırlaması, teyemmümle namaz kılanın suyu görmesi. Özür sahibi olan kişinin özrü ortadan kalkması, mest üzerine mesh etmiş olarak namaz kılanın meshinin süresi dolması, yine mesh yaptığı mesti ayağından çıkması durumunda namaz ifsat olur.

Namaz kılarken herhangi bir sebeple abdest bozulursa da namaz bozulur. Bu iş namazın sonunda yapılmış ise kişi namazdan kendi isteği ile namazdan çıkmış sayılacağı için Hanefilere göre namaz bozulmaz.

Burun kanaması gibi bir özür durumunda Hanefilere göre, bu durum üzerinde bir rükûn eda edece kadar süre geçmedikçe namaz bozulmaz. Kişi dilerse en kısa yoldan yeniden abdest alıp gelerek namazına kaldığı yerden devam eder, isterse namazına baştan kılar.

Namazda Türkçe Olarak Dua Edilir Mi ?

Namaz da “Ey Allahım, beni evlendir, karnımı doyur” gibi insanların konuşmalarına benzeyen sözler söylenirse, Hanefilere göre namaz bozulur. Çünkü bu sözler ne Kuran’da nede Peygamberin sözlerinde geçmediği için namaza aykırıdır. Fakat Şafii, dünyevi bir arzunun gerçekleşmesine yönelik olmakla birlikte sonuçta bunun da bir dua olduğunu, dolayısıyla bu şekilde dua etmekle namazın bozulmayacağını ileri sürmüştür.

Namazı bozan haller bitti 🙂

DHBT Sınavı
22.09.2024
0
Gün
0
Saat
0
Dakika
0
Saniye