Mest, ayakları topuklarla beraber örten içine su geçirmeyecek veya yere konulduğunda dik durabilecek bir ayakkabı çeşididir. Hanefiler’e göre ayakları örten çizme , potin kendisiyle yol yürünebilecek olan çorap ve boğazlı terliklerde mest hükmündedir. Devamlı yerle temas eden mest hükmündeki ayakkabıların mest yetmeyip altında ve üzerinin de ki necasetlerin temizlenmesi gerekir.
Abdest alırken mestin üzerine elin üç parmağı ile mesh yapmak yeterlidir.
Mestin abdestli olarak giyilmiş olması gerekir .
Abdestte yıkanması gereken yerleri kapatması gerekir
Kendisi ile 6 km yol yürünebilecek sağlamlıkta olması gerekir
Mestin topuktan aşağı kısmında ayak parmaklarının üçünün girebileceği bir yırtığın olmaması ve mestin içine su almaması gerekir.
İmam Muhammed ve Ebu Yusuf a göre keçe ve yün çoraplar üzerine mesh edilebir bir grup fakih ise çorap üzerine mesh edilebileceğini söylemişlerdir.
Abdesti bozan durumlar meshi de bozar , mestin ayaktan çıkması veya çıkarılması, mest içine giren suyun bir ayağın yarıdan fazlasını ıslatması , mesh süresinin sona ermesi mesh i bozar. –meshin süresi mukimler için bir gün yolcular için üç gün (72 saat ) dir.
Meshin süresi , mestin abdestli olarak giyilmesinden sonra ilk hadesten yani abdesti bozan ilk durumdan başlar.
Ayaklarını yıkayarak mest giyen kişini mesti çıkarıp giymesi ile abdesti bozulmaz. –mestlerin üzerine mesh etmek suretiyle abdestli olan kişi mestleri çıkardıktan sınra sadece ayaklarını yıkamasıyla abdestli olur.
Sargı üzerine mesh de özür geçinceye kadar mesh edilebilir.sargı üzerine yeni bir sargı sarılmasıyla tekrar mesh gerekmez ancak sargı değiştirilirse tekrar mesh etmek müstehaptır . sargının çıkarılması durumunda abdestli ise özür yerini yıkaması yeterli ise de tekrar abdest alması daha yerindedir.